29 Aralık 2013 Pazar
Kumru'nun Tarihçesi
İzmir'e özgü kumru denen bir hamur işi ve bununla hazırlanan sandviçlere verilen addır. Kumru simit (İzmir'de gevrek denir) hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır. İzmir'de kumruyu fırınlardan sade olarak alabileceğiniz gibi; sokak satıcıları ve tezgahlardan içerisine domates, yeşil biber ve İzmir tulumu (peynir) konmuş olarak da alabilirsiniz. Ayrıca büfelerde, içine kömürde pişirilmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peynirinin(bir başka çeşidinde de ek olarak eritilmiş Sayas peyniri bulunur) ve domatesin yanı sıra üzerine ketçap ve mayonez eklenmesi ile hazırlanmış sandviç olarak da tüketime sunulur.Normal İzmir kumrusu ise Bergama tulum peyniri,domates,biber ve (isteğe göre) salatalıktan oluşur.Ekmeğinin bol susamlı olması da bir özelliğidir.Bazı sandviççiler ise sandviç ekmeğinin içerisine hazırlanan bol malzemeli karışık sandviçleri yanlış biçimde kumru olarak adlandırmaktadırlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder